Mexico ayayay!

Door: Sab

Blijf op de hoogte en volg Sabien

26 Februari 2011 | Mexico, Mexico-stad

Mexico City, Puebla, Oaxaca, San Christobal, Palenque, Merida, Chichen Itza, Playa del Carmen, Tulum.

Hier dan eindelijk weer een update. Altijd maar onderweg, 2 nachten op elke plek, ggen zin om mijn kostbare tijd te verdoen in een internet cafe als er zoveel te zien en te doen is....Dat is dus het vedrschil tussen vakantie vieren en reizen.

Laatste weekend in Antigua was errug vervelend…….bbq en bootje varen, uit eten, dansen in La Sala en sin Ventura, 2 uurtjes slapen en hop weer in het vliegtuig, op naar Mexico. Werd nof gg geupgrade naar business class, helaas maar een korte vlucht van anderhalf uur van Guatemala city naar Mexico City.

Mexico city: ligt op 2300 meter hoogte met 25 miljoen inwoners in de agglomeratie. Dat de media de stad afschilderd als crimineel: stel je voor dat we elke dag op het nieuws alle ellende van heel nederland horen.? Ik had me voorgesteld dat op elke hoek er wel een schietpartij ofzo is, nu dat valt dus reuze mee....

De dag heb ik weinig gedaan, beetje de buurt verkend rondom het hotel en bijtrekken van de zware avond. Tegen de avond voel ik mij natuurlijk weer prima. Met de metro naar het historisch centrum – Plaza Gibraltar. Dit stroomt elke avond vol met tientallen Mariachi bands, voor een paar piek spelen die een nummer voor je. Wat een drukte en gezelligheid!

De volgende dag i nde ochtend mijn weg gevonden in de metro en op de city tour hop on and of bus. Mexico city is zo anders als ik me ad voorgesteld en hoe het in de media wordt afgespiegeld: levensgevaarlijke criminele stad, vies, smog enz enz. Nu heb natuurlijk in 1 dag maar een piepklein stukje gezien van de stad, maar kreeg toch een heel andere indruk. Historisch centrum is prachtig met oude gebouwen, een groot centraal plein (zocalo), moderne gebouwen en hoogbouw, een wijk Colonia Caderno net nijmegen oost met grote brede straten/bomen/oude huizen/cafe op elke hoek. Smiddags in het Museum of Antroplolgy geweest waar ze de echte Aztec Calander tentoonstellen (grote ronde steen 4 meter in diameter en weegt 25 ton met hieroglyphen er in die een kalender vormen ) en natuurlijk veel voorwerpen gevonden in opgravingen van belangrijke Maya tempels die ik later ga bezoeken. Ben natuurlijk helemaal in mijn element en probeer zoveel mogelijk info in mij op te nemen!

De volgende ochtend vroeg op en met de benenwagen, metro en locale bus naar Puebla. Deze stad ligt op ongeveer dezelfde hoogte als mex cityop 2100 meter, met 2 miljoen mensen. In de middag stadje verkend en een stadwandeling gedaan om de mooie plekjes en gebouwen te ontdekken. En s’avonds, jawel, naar een mexicaanse worstel wedstrijd! Is enorm populair in mexico, het worstelen op zich vind ik niet zoveel aan maar de sfeer in het stadion was geweldig, tribunes vol met trommels en herrie!

Van Puebla is het een halve dag reizen naar Oaxaca in de oaxaca vallei. Zoals standaard na aankomst een stadswandeling , 1 van de routes was de Cafe Route. Nee geen cafe route maar de bruine route, ha ha. Bruin is cafe in het spaans......:-). Die avond maar weer eens een klein salsa dansje gewaagd. Ofwel de hele avond op de dansvloer gestaan!

De volgende dag een hele dagtourgedaan naar Hieve Agua - naar bevroren watervallen, weverij in Teotitlan, spreken daar nog de oude maya taal zapotec, Mezcal fabriek en proeven, Mitla ruines, en als afsluiting naar Tule grootste boom ter wereld (volgens het guiness book of records).

Volgende dag naar de ruines van Monte Alban, geen Maya ruines maar hun voorouders de Zapotec. De hele stad is gebouwd op de top van de berg waar ze de top van hebben afgevlakt tot een plateau, een technisch civil hoogstandje dus voor die tijd zonder staal gereedschap of tractors in 800 AD.
Vervolgens van Oaxaca door naar San Christobal de las casas met de nacthbus, 12 uur. Aankomst, ontbijt en hup weer door naar een stadswandeling. Wat een mooie stad, en gezellig. Veel oude gebouwen en straten met kinderkopjes van 1500 AD. Dit ligt in de hooglanden in de provincie Chiapas op 2100 meter hoogte.

Die middag door naar San Juan Chamula, 1 van de omringende traditionele Maya dorpen. Hebben pas sinds kort hun deuren geopend voor toertisten, je mag dus niet overal foto’s maken en zeker niet van de mensen zelf. Die geloven dat als je een foto van hun maakt, hun ziel de weg niet terug kan vinden naar hun lichaam. Wij zijn dan ook de enige toeristen daar, en zoals een groepje mannen zei toen ze ons zagen: “muchos gringos” ha ha!. Ze spreken er ook nog de local taal, Totzil. Hier is ook de beroemde kerk: de Chamulas gebruiken de kerk voor een mix van hun oude geloof en katholiek. De Heiligen worden vereerd maar staan voor Maya goden. Alle heiligen hebben spiegels op hun bortst om de weg terug te vinden, behalve de slechte saints. De hele kerkvloer ligt vol met dennenaalden (de Maya’s vereren de natuur), en er branden duizenden kaarsjes. En er moet dus geboerd worden in de kerk, om zich los te maken van de evil spirits :- )

Dan een dagtour naar Canyon del Sumidero. Met de boot door de immens grote canyons gevaren, de rivier is op plaatsen 100 meter diep, terwijl de rotskliffen die omhoog reizen tot wel 800 meter gaan. Ook veel dieren: gieren, aapjes, krokodillen, vleermuizen.
Die avond is het carnaval en hebben we de hele avond gedanst op het central plein de Zocalo met live muziek die galmde uit de bandstand. Dit is Mexico, arriba arriba!

Schrijf ditstukje nu op weg in de bus op weg naar Palenque. Krijg net te horen dat we niet naar agua azul gaan, weg gesloten indiginous dorpen hebben weg afgelsoten met machine geweren en machetes. Politie ons aangehouden om ons the informeren, nu kijken of er een alternatieve route is naar Palenque. Spannend! Of we moeten terug omdat het te gevaarlijk is om in het donker op de doorgande weg te rijden ivm overvallen etc. Uiteindelijk hebben we het gered, en zwemmen in Agua Azul en Misol Ha watervallen, het lijkt het paradijs wel........

Komen dus wat later dan gepland aan laat in de middag in Palenque stad.....niet veel aan, niet historisch, maar puur gebouwd dicht bij de Palenque Maya ruines. Weinig sfeer dus in dit betondorp maar daarvoor ben ik niet hier gekomen. Het gaat er natuurlijk om de Maya ruines.. Alleen al de wandeling door de jungle van 1,5 km, pad door dicht regenwoud. En dan ineens opent het regenwoud zich en rijzen de ruines uit de bomen. Prachtig, wat gaar, eindelijk zie ik ze dan in het echt en niet van een plaatje uit een boek of op Discovery Channel. Heel magisch. We hadden met een paar man een gids geregeld en hing natuurlijk weer aan zijn lippen. Palenque is maar voor 10% uitgegraven met een 500 gebouwen, en van 1000 weten ze waar ze liggen maar er is geen geld en mensen op dit moment om uit te graven. De Tempel van insripties is helaas gesloten om op de klimmen, maar alle andere toegankelijk. Ook de pas laat ontdekte graftome van Pakal ingegaan en alle andere gebouwen beklommen. Diezelfde avond dan met de nachtbus voor 12 uur naar Merida.

Merida als stad maakte weinig indruk, maar de Cenotes waar we de dag erna heen zijn gegaan des te meer. Cinote = sinkhole = grot met water erin. Water is zoooo helder, met zelfs vissen erin! Niet alleen de cenotes was een beleving op zich, ik denk nog meer de weg ernaar toe......met de bus, toen in een fiets bakkie, en vervolgens in een karretje op de oude rails voortgetrokken door een paard!
Op weg van Merida naar de kust een halve dag stop in Chichen Itza. Deze Maya ruine is 1 van de 7 wereldwonderen. Ook weer indrukwekkend maar niet zoals Palenque in de jungle, bovendien waren alle gebouwen behalve de ball court (waar ze een maya bal spel speelden) niet toegankelijk.

En dan zijn we in Playa del Carmen, het zou net zo goed Lloret de Mar kunnen zijn. Toeristen toeristen toeristen, en duur duur duur! Heb dus maar besloten om eens een dagje niet cultureel te doen maar als een echte touriste de hele dag op het strand te hangen. Eten, biertje, zwemmen, nog een biertje in de luie ligstoel.

Vanuit Playa dan naar Tulum waar we geweldige accomodatie hebben, beach cabana’s op het strand! Wat een heerlijke plek! Als bonus hadden ze ook nog dj’s voor de Tulum lounge therapy, opgenomen voor radio Ibiza...:-). Natuurlijk de ruines bekeken, de enige Maya ruines aan zee.

En vandaag is het tijd om Mexico te verlaten, we vertrekken zo om mde boot naar Belize te gaan. Foto’s zal ik proberen te plaatsen als we daar zijn want het internet is te traag hier.
Muchos Besos!

• 15 Maart 2011 - 19:36

Toon En Ans:

Lieve Sabine, wat een indrukweekend verhaal. Heel bijzonder!! Geniet ervan. Liefs Toon en Ans.

• 21 Maart 2011 - 22:55

Olga:

probeer alles goed door te laten dringen maar zelfs voor mij is het erg veel. wat een belevenissen
    begrijp wel dat je hoofd een beetje rust nodig heeft om alles te laten bezinken. zal het nog wel een paar keer moeten lezen ga nu slapen dikke kus xxxx

Sabien

Visum: Permanent Resident als skilled person sinds 14-12-2006 (visa holders are allowed to stay in Australia "indefinitely" (mooi woord he?) Huis: in Scarborough Beach (4 blokken van het strand, 2 slaapkamers, rondom tuin met houten dek, heeeeeel vervelend). Het leven hier: lopend met je surfboard onder de arm naar het strand lekker surfen, s'ochtends voor je werk even een duik hemen in de clear blue Indian Ocean, uit het werk ook nog even voor een afternoon swim, dolfijnen die langs komen zwemmen, papegaaien die hier vrij rond vliegen, met zijn allen op het balkon in de ondergaande zon biertje drinken en gitaar spelen, bootje achter de auto en gaan vissen en verse vis s'avonds op de barbie (of duiken en verse crayfish vangen voor dinner), 3 kroegjes en restaurantjes op loopafstand, potje poolen om de hoek, weekendje weg met de jeeps off road en slapen in swags op het strand danwel middle of no-where, snorkelen, bootje en bbq achter de auto en dagje wakeboarden op de swan river, bbq, bier...ha ha! En weet je wat het leuke is? Tis nou niet zo dat dit maar 1 keer per jaar gebeurt. Had ik al gezegd dat het leven mooi is in Australie....;-) Laatste nieuws: Ik heb ontslag genomen van mijn baan bij Rio Tinto, en ga weer 8 maanden reizen in Central America..! Joehoe!